Congresul International de Istorie a Presei

Asociația Română de Istorie a Presei în colaborare cu Academia Română - Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Societatea Enciclopetdică a Banatului, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia) organizează Congresul Internațional de Istorie a Presei, Ediția a IX-a, cu tema ”Tradiții ale Presei Științifice” la Timișoara 14-16 Aprilie 2016.

Obiectivul major al Congresului este acela de a stimula interesul comunităţii ştiinţifice în privinţa istoriei presei, de a încuraja cooperarea şi crearea unei reţele de cercetare în acest domeniu, precum şi de a asigura un cadru de dezbatere academică privind problemele cu care se confruntă.

Această ediţie a Congresului Internaţional de Istorie a Presei aduce în atenţia şi dezbaterea societăţii academice tema Tradiţii ale presei ştiinţifice. Întrucât se împlinesc 150 de ani de existenţă a Academiei Române şi 65 de ani de la înfiinţarea Filialei Timişoara a Academiei Române, dedicăm acestor evenimente întregul spaţiu al Congresului. Conferinţa inaugurală va fi susţinută de către academicianul Eugen Simion, preşedinte al secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

Propuneri tematice:

  • Presa academică
  • Contribuţia unor personalităţi la dezvoltarea presei ştiinţifice
  • Presa ecleziastică, reper spiritual, ştiinţific şi cultural
  • Particularităţi ale jurnalismului ştiinţific
  • Limbajul presei ştiinţifice
  • Mass-media ştiinţifice
  • Informaţia ştiinţifică în era Internetului
  • Reviste de popularizare a ştiinţei

Propunerile trebuie trimise organizatorilor în format electronic (MS Word, Times New Roman, 12p./1,5r.) pe adresa: viviana.poclid@yahoo.com şi trebuie să cuprindă: un abstract (între 300 şi 500 de cuvinte), un scurt CV şi formularul de înscriere ataşat invitaţiei. Conferinţa se va desfăşura pe secţiuni, iar prezentarea nu trebuie să depăşească 15 minute.

Data limită pentru trimiterea rezumatelor este 30 martie 2016.

Decizia de acceptare sau nu a intervenţiei va fi anunţată prin e-mail până la 5 aprilie 2016. Lucrările acceptate pentru prezentare vor fi selectate printr-un proces de peer-review şi publicate ulterior într-un volum colectiv la o editură recunoscută.

Termenul limită pentru trimiterea textului integral al intervenţiei - pe adresa: ioandavidtm@gmail.com - este 15 mai 2016.

Vor fi respectate condiţiile minime pentru redactarea textelor: MS Word, Times New Roman, 12p./1,5r., max. 15 pagini, imaginile în format jpg trimise separat de text.


De reţinut:

Se percepe taxă de participare în valoare de 50 RON, urmând ca organizatorii să asigure materialele promoţionale şi masa participanţilor. Taxa se achită în momentul înscrierii, la primirea mapelor. Cheltuielile cu transportul şi cazarea revin fiecărui participant, informaţii privind programul de desfăşurare al Congresului şi posibilităţile de cazare urmând a fi puse la dispoziţia participanţilor în timp util.