Testimonial Anamaria Loluță

Campania arheologică de la Histria (iulie 2021) a fost, cu siguranță, una dintre cele mai interesante, provocatoare și frumoase experiențe din acest an. Pot spune că aici am avut posibilitatea să învăț noțiunile de bază de la oameni dedicați și pasionați de universul arheologiei, oameni care întotdeauna dau totul pentru ca noi, învățăceii, să deprindem tainele domeniului. Cu siguranță că nivelul de muncă a fost unul mare, dar acest lucru nu se simțea, întrucât eram cu toții împreună, iar echipa este unul  dintre cele mai importante lucruri pe șantier. În zilele călduroase, glumele sau poveștile spuse în mult așteptata pauză de la ora 12 făceau ca oboseala să dispară, iar munca să continue într-un ton optimist. De asemenea, și spălatul ceramicii era mult mai distractiv atunci când ascultam cu toții muzică, cunoscându-ne astfel mult mai bine unul pe celălalt.

Arheologia este o filieră extrem de minuțioasă, iar fiecare etapă și măsurătoare trebuie realizate cu precizie. De aceea, aici îl voi cita pe domnul profesor conf. univ. dr. Valentin Bottez care ne-a spus la începutul campaniei că cel mai de preț lucru pentru un arheolog este RĂBDAREA. Iar acest lucru îl pot confirma. Fiecare zonă din casete trebuie curățată atent, cu grijă, răbdarea fiind elementul-cheie, în timp ce măturica, truela și farașul constituie instrumentele de bază.

Histria înseamnă pentru mine locul unde am cunoscut oameni noi și am câștigat prieteni alături de care am construit o mulțime de amintiri. În plus, Histria reprezintă locul unde am văzut ce înseamnă cu adevărat arheologia, domeniu pe care nu îl poți practica dacă nu mergi efectiv pe șantier. La început de iulie, această cetate grecească era un teritoriu nou pentru mine și nu bănuiam că într-o singură lună el va căpăta o importanță atât de mare. Cu toate acestea, la final mă gândeam că îmi va fi dor de momentele în care câte o monedă își făcea timid apariția sau de acele zile când descoperirile nu mai conteneau, iar noi eram entuziasmați la fiecare măsuratoare luată. În aceste rânduri, am încercat să descriu în cuvinte ceea ce pentru noi a fost HIS 21 ACS.

Stagiu de practică la Histria

Testimonial Anamaria Loluță, anul I, Istorie