Prima aselenizare – după 50 de ani. Un dialog cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village

Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă (Facultatea de Istorie & Facultate de Jurnalism și Științele Comunicării) și Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității din București vă invită, luni 24 iunie 2019 , ora 17.00 la un eveniment de excepție:  dezbaterea „Prima aselenizare – după 50 de ani. Un dialog cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village”.

Invitatul special al evenimentului este dl. Dumitru Prunariu, iar dezbaterea va fi moderată de catre prof. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București) si drd. Tudor Mihăescu (Universitatea din București) .

„We choose to go to the Moon!” – declara încrezător John F. Kennedy în 1962 la Houston, reiterând obiectivul anunțat un an mai devreme în fața Congresului: trimiterea unui om pe Lună. Un obiectiv ambițios și spectaculos, menit să demonstreze lumii întregi capacitatea Statelor Unite de a întrece Uniunea Sovietică în cursa spațială. Au urmat ani febrili, de pregătiri și misiuni succesive, care au pregătit sistematic momentul când, pe 21 iulie 1969, Neil Armstrong pășea pe suprafața Lunii, în timp ce milioane de oameni din întreaga lume priveau cu emoție micile ecrane sau ascultau la radio cuvintele primului om care ajungea pe un alt corp ceresc: „That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”.

În 2019 se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare, realizată în cadrul misiunii Apollo 11. Mai corect, 50 de ani de la prima aselenizare cu echipaj uman, și 60 de ani de la momentul când un obiect spațial fără echipaj – Luna 2 sovietică – a atins suprafața lunii (13 septembrie 1959). Este un bun prilej de a rememora acest moment epocal, care a fost primul eveniment mediatic cu adevărat global și de a reflecta asupra aventurii umane în explorarea și antropizarea spațiului. Iar cel mai potrivit partener pentru acest dialog este neîndoielnic primul cosmonaut român, domnul Dumitru Prunariu. Dialogul va porni de la momentul 1969 și receptarea programului Apollo în România comunistă, va discuta felul cum erau privite aselenizările de către cosmonauții sovietici cu care Dumitru Prunariu a cooperat în cadrul programului Interkosmos, dar și planurile de viitor privind explorarea spațiului, Luna fiind considerată un prim pas și un test necesar pentru pregătirea unor misiuni încă și mai ambițioase.

Dumitru Prunariu (n. 1952, Brașov) este primul și, până în momentul de față, singurul cosmonaut român. A călătorit în cosmos în luna mai a anului 1981, în cadrul zborului comun româno-sovietic Soyuz 40, alături de cosmonautul Leonid Popov. În calitate de cosmonaut-cercetător, Dumitru Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore și 41 de minute în spațiu, la bordul stației spațiale Salyut 6, unde a efectuat o serie de experimente științifice. Misiunea Soyuz 40 a avut loc în cadrul programului de colaborare Interkosmos, program ce își propunea realizarea de zboruri cu echipaj mixt între Uniunea Sovietică și celelalte țări socialiste. După zborul în spațiu, Dumitru Prunariu s-a implicat în diverse foruri internaționale de profil (Comitetul ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic etc.), angajate în cercetarea, reglementarea și promovarea beneficiilor explorării spațiale. Astăzi România este membru cu drepturi depline în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), unde poate participa, pe viitor, cu candidați pentru corpul de astronauți ai Agenției.

Relansarea în spațiul public a interesului pentru explorarea spațială, pe fondul discuțiilor despre pregătirea unor noi aselenizări în viitorul apropiat, despre posibilitatea exploatării resurselor de pe asteroizi, despre planul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte etc. contribuie conturarea unui orizont de așteptare. O așteptare în care sunt implicați profesional specialiști dintr-un spectru larg de domenii (filosofie, matematică, informatică, fizică, inginerie, geologie, biologie, psihologie, sociologie, istorie, drept etc.), dar și foarte mulți oameni preocupați pur și simplu de evoluția și perspectivele omenirii. Astăzi, la 50 de ani distanță, privind prin trecut, alături de invitatul nostru special, dl. Dumitru PRUNARIU, lansăm o invitație la reflecție asupra viitorului explorării spațiale.

Va asteptam cu drag!

Evenimentul va avea loc Luni, 24 iunie 2019, ora 17.00,  AULA MAGNA  a Universității din București, Facultatea de Drept, Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 36-46.

Evenimnetul se adrează cercetătorilor din diverse domenii de studiu, studenților, masteranzilor, doctoranzilor și publicului larg interesat de problematica cercetării spațiului cosmic, de istoria explorării spațiale și in general de istoria și viitorul omenirii.