Atelierul de Analiză a Mentalităților și Ideilor Contemporane (AMIC)

Nu căutăm răspunsuri, căutăm întrebări. Studiem pop culture. Susținem dezbaterea și expunerea punctelor de vedere diferite, ce ne permit extinderea înțelegerii. Încurajăm un mod respectuos de exprimare a opiniilor.

Misiunea AMIC este asigurarea unui cadru în care studenții programului de master Istoria Ideilor, Mentalităților și a Culturii de Masă și pasionații de popular culture își pot dezvolta abilitățile de cercetare, analiză și sinteză.
AMIC este un instrument pentru înţelegerea complexității sociale, prin aprofundarea elementelor culturii pop.

AMIC a fost înființat în anul 2018, de către masteranzii programului Istoria Ideilor, Mentalităţilor şi a Culturii de Masă, sub coordonarea prof. univ. dr. Mirela Murgescu, iar membrii Atelierului nostru sunt:

  • doctoranzi: Mircea Gorunescu (membru fondator), Andrei Grumeza, Eugen Ignat, Tudor Mihăescu, Denisa Stancu (membru fondator);
  • masteranzi: Mădălina Oprea, Alexandra Pătrașcu;
  • studenți: Dragoș Bugu, Cosmina Gherghe, Andreea Mîță;
  • absolvenți: Răzvan Bădău, Alexandra Colceru (membru fondator), Maria Cristina Coman (membru fondator), Mădălina Dominteanu (membru fondator), Ovidiu Iordache (membru fondator), Alexandra Nenciu (membru fondator), Amalia Pană (membru fondator), Valentin Rupa (membru fondator), Corina Taraș-Lungu (membru fondator).

Programul de master Istoria Ideilor, Mentalităţilor şi a Culturii de Masă este organizat de Facultatea de Istorie şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti.

Valorile noastre

Integritate

Suntem onești și transparenți în organizarea și derularea activităților AMIC. Ne păstrăm atitudinea deschisă în orice interactiune. Ne ținem de cuvânt și reacționăm față de comportamente lipsite de etică și profesionalism.

Învățare

Ne dorim să aflam lucuri noi, să aducem contribuții la procesul de cercetare academică, să ne consolidăm constant cunoștințele și abilitățile. Facem schimb de informații și bune practici.

Colaborare

Rămânem deschiși la schimbare și o adoptăm într-un mod care încurajează colaborarea și capacitatea de adaptare.

Pasiune

Domeniul nostru de studiu include orice element din istoria universală sau din contemporaneitate care ar putea avea o influenţă asupra generaţiei noastre.
Pasiunea pentru cultura pop stă la baza identității AMIC.

Activitățile Atelierului au inclus o conferință despre noțiunea de kitsch în cultura urbană, discuții despre influența Cenaclului Flacăra, la care au participat chiar și fondatori ai acestei manifestări culturale, dezbateri despre influența pe care a avut-o Regina Maria de-a lungul timpului și până astăzi, o masă rotundă cu tema Istorie, politică și muzică în Jamaica anilor ’70, un dialog cu Dumitru Prunariu în contextul aniversării a 50 de ani de la prima aselenizare și un alt dialog, cu Nae Caranfil, despre estetica maximalistă a produselor sale cinematografice.

Alte personalități care au luat parte la activitățile organizate de AMIC sunt: jurnalistul Răzvan Chiruță, actorul Adrian Văncică, fondatorul trupei Phoenix, Nicolae Covaci, folkiștii Doru Stănculescu și Mircea Florian și lista poate continua.

Activitățile noastre și opiniile membrilor Atelierului cu privire la diferite aspecte din societatea de astăzi au fost mediatizate de Rock FM, Revista Cultura și Blogurile Adevărul.