O radiografie asupra trecutului. Investigarea obiectelor neolitice de lut prin metode de diagnostic imagistic și arheologie experimentală

Titlu proiect: O radiografie asupra trecutului. Investigarea obiectelor neolitice de lut prin metode de diagnostic imagistic și arheologie experimentală

Acronim: RADART

Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2016-0742

Contract: 165PED/2017

Linie finantare: Programul 2 – Creşterea competitivităţii economiei romaneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Subprogramul 2.1 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Proiectele experimental demonstrative (PED)

Finantator: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI)

Perioda de implementare: 18 luni (03/01/2017 – 30/06/2018)

Structură consorțiu:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” – IFIN-HH (Instituție Coordonatoare)
Facultatea de Istorie, Universitatea din București (Instituție Parteneră)

Director de proiect: Dr. Florin Constantin (IFIN-HH)

Coordonator partener: Dr. Cătălin Lazăr (UB)

Descriere:

Proiectul „O radiografie asupra trecutului. Investigarea obiectelor neolitice de lut prin metode de diagnostic imagistic si arheologie experimentala” se va concentra pe studiul artefactelor din lut din perioada neolitica (ca. 7000-3700 BC). Principalul obiectiv al proiectului consta in identificarea metodelor de modelare a obiectelor din lut (statuete, recipiente, etc)., obiectiv ce va fi atins prin folosirea sinergetica a metodelor de arheologie experimentala si a celor de diagnostic imagistic – radiografia si tomografia computerizata de raze X. Informatia astfel obtinuta va fi folosita pentru a intelege structura interna a obiectelor, contribuind la descifrarea simbolismului din spatele artefactelor si conducind la identificarea etapelor din chaine operatoire folosit de mesterii din neolitic. Proiectul va contribui la identificarea resurselor de materii prime si a tehnologiilor folosite.
Un consortiu format din doua institutii prestigioase: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN-HH) (coordonator) si Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti (partener) vor realiza acest proiect de cercetare interdisciplinar si inovativ in peisajul romanesc. In cadrul proiectului va fi creata o colectie de obiecte din lut prin metode similare celor folosite in perioada neolitica; tehnicile de diagnostic imagistic (radiografie si tomografie computerizata) vor fi folosite pentru a studia atit obiecte arheologice, cit si cele rezultate in urma modelarii experimentale. Rezultatele proiectului vor fi diseminate prin publicarea de articole, prezentari la manifestari stiintifice interne si internationale, seminarii pentru studenti, o pagina web, o conferinta pentru publicul larg si o expozitie, contribuind la cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti.

Obiective proiect:

  1. Crearea unor instrumente de lucru si examinari imagistice in studiul artefactelor neolitice
  2. Realizarea de investigatii imagistice asupra artefactelor experimentale
  3. Diseminare națională și internațională prin intermediul unor articole științifice și comunicări științifice

Web:
http://proiecte.nipne.ro/pn3/2-proiecte.html