Masterul deschide posibiltatea specializării fie în domeniile dedicate preistoriei și antichității (arheologie, epigrafie, istorie antică, antropologie culturală, bioarheologie etc.), fie în cele dedicate lumii medievale (istorie medievală și modernă timpurie, bizantinistică, paleografie, diplomatică etc.). De asemenea, sunt invitați să se înscrie pasionații de istorie antică și medievală care doresc să cunoască mai bine aceste epoci și civilizații fascinante din istoria umanității. Este o ocazie să cunoașteți colegi și profesori care au aceeași pasiune și care vă vor însoți timp de doi ani într-o călătorie care îmbogățește mintea și sufletul.
Masterul are două filiere, între care studenții optează încă de la înscriere: specializarea în “Antichitate, Preistorie și Arheologie”, respectiv specializarea în „Studii Medievale”. Cele două sunt unite printr-un trunchi comun compus din patru cursuri, care sunt distribuite între primele trei semestre. Acestea au tematici transversale de interes pentru ambele filiere de specializare și sunt susținute de către profesori cu o importantă experiență în abordarea subiectelor interdisciplinare: prof.dr. Carol Căpiță (Geneza societăților complexe), prof.dr. Ecaterina Lung (Reprezentări culturale ale antichității și evului mediu), conf.dr. Florica Mihuț (Antropologia istorică a antichității) și lect.dr. Manuela Dobre (Aspecte de viață urbană în Constantinopol, sec. 4-15).
În cadrul filierelor de specialitate sunt aprofundate subiecte variate, care permit studenților să își dezvolte cultura profesională și, în același timp, să identifice direcțiile de studiu în care doresc să lucreze mai intensiv. Numărul mare de cadre didactice, între care se numără și șase conducători de doctorat, asigură studenților acces la o diversitate de metode de lucru și de perspective epistemologice.
Pentru studenții filierei dedicată antichității, preistoriei și arheologiei predau prof.dr. Ioan Opriș (Dobrogea romană), prof.dr. Sorin Ailincăi (Bunuri simbolice în protoistorie), dr. Radu Băjenaru (Probleme actuale în studiul preistoriei), conf.dr. Valentin Bottez (Centre urbane ale civilizației mediteraneene), conf.dr. Mihai Constantinescu (Bioarheologie), lect.dr. Daniela Zaharia (Ideologia puterii în societățile antice, precum și Religie și societate în civilizațiile antice orientale, alături de dr. Isabela Popa), lect.dr. Alexandra Țârlea (Ideologia marțială, război și armament în epoca bronzului), lect.dr. Alexandra Lițu (Regi, tirani, aristocrați în lumea greacă), asist.dr. Mihaela Marcu (Practică în comunicarea și educația muzeală), dr. Mihai Florea (Analiza GIS pentru arheologie – curs facultativ), asist.dr. Andra Jugănaru (Metode digitale de analiză a textelor antice – curs facultativ). În cadrul unei colaborări cu University of Texas, profesorii Adam Rabinowitz și Valentin Bottez oferă cursul bilingv “Etica cercetării arheologice și arheologie publică / Etics in archaeology and public archaeology”, care deschide studenților perspective și mai largi privitoare la problematica actuală a profesiei pentru care se pregătesc, la nivel internațional.
Studenții filierei de Studii medievale vor lucra cu prof.dr. Bogdan Murgescu (Oameni, spații existențiale și „civilizații” în sec. 4-16), prof.dr. Viorel Panaite și dr. Radu Dipratu (Limbajul islamic al păcii și războiului), prof.dr. Mianda Cioba (Sfârșitul Evului mediu și începutul Renașterii), prof.dr. Șarolta Solcan (Statutul femeii în Evul mediu), prof.dr. Ecaterina Lung (Antropologia istorică a evului mediu – curs facultativ, precum și coordonarea atelierului de disertații), conf.dr. Marius Diaconescu (Nobilimea central-europeană la sfârșitul evului mediu), conf.dr. Marian Coman (Diplomatica medievală), conf.dr. Florentina Nițu (Modele de consum cultural în Evul mediu românesc, precum și Paleografia chirilică), conf.dr. Radu Nedici (Paleografia latină, precum și Practică în domeniul medievisticii digitale), lect.dr. Manuela Dobre (Iconografia bizantină, precum și Paleografia greacă medievală), lect.dr. Liviu Damian (Analiza textelor politice medievale).