Sigur vă interesează cultura de masă! Sigur v-ați gândit de multe ori la cauzele fascinației pe care o exercită. De la Chaplin si parodia A Burlesque on Carmen, Andy Warhol și până la Star Wars, Tarantino, Metallica, Batman v Superman, prin publicitate, jocuri video, muzică, anime-uri, campanii politice, bricolaje culturale din carti, filme, benzi desenate, și personaje fictive, toate construiesc un univers de idei și imaginar în continuă mișcare, intrinsec legat de existența de zi cu zi, o realitate pe care nici nu o mai conștientizăm, dar care ne influentează și pe care o influențăm la rândul nostru, pe care o consumăm și care ne consumă în același timp. Dacă însă ne oprim să reflectăm puțin asupra acestui univers, întrebările încep să se înghesuie. Care este istoria și devenirea culturii de masă în ultimele secole? Cum au evoluat ideile și comportamentele umane? Mai este vreo graniță, chiar și fragilă, între cultura elitelor și cultura de masă? Cum se pot defini cultura de masă și masificarea culturală a lumii contemporane? Câte tipuri de popular culture sunt în competiție? În ce măsură secolul XX a fost o epocă a americanizării? Secolul XXI va confirma profețiile sumbre despre dizolvarea post-modernă a culturii și prăbușirea orizonturilor existențiale, sau, după cum sugera Umberto Eco, Apocalipsa va fi amânată?
Dacă doriți să explorați calea spre răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele, dacă vreți să transformați o pasiune într-o carieră, masterul Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă organizat de către Facultatea de Istorie și Facultatea de Jurnalism și Stiintele Comunicării de la Universitatea din București este locul potrivit unde o puteți face alături de profesorii potriviți pentru aceasta. Vi se propune o experiență de studiu care va combina calitatea academică cu deschiderea intelectuală și libertatea curiozității nezăgăzuite. Conceput sub semnul pluridisciplinarității aspirând spre interdisciplinaritate, acest master este deschis studenților care aduc experiențe acumulate în diverse domenii, și va prilejui interacțiunea cu profesori care ilustrează domenii și abordări diferite, dar deseori complementare.
Intr-un mediu fără bariere intelectuale, veți avea posibilitatea de a sonda cultura de masă contemporană și istoria ei, să explorați atât fenomene macro, cât și detalii fascinante și conexiuni neașteptate, cum ar fi aceea dintre filosoful Roland Barthes și muzica new wave (un hint: The Lover Speaks).
Într-o atmosferă lipsită de complexe și deschisă dezbaterilor și ciocnirilor de idei, masteratul oferă posibilitatea de a examina critic produsele culturale ale ultimelor secole, de a le înțelege istoria și potențialul discursiv și manipulator, cu ajutorul unor cursuri axate pe abordări metodologice sau studii de caz, mergând de la antropologia culturală, comunicarea interculturală, relația dintre film și istorie, istoria ideilor, raportul dintre istorie și memorie, transfigurările universului religios în cultura de masă, lumea medievală ca sursă privilegiată pentru cultura de masă, politicul și comunicarea politică in lumea contemporană. Veti avea și multe ateliere practice și prilejuri de interacțiune în instituții axate pe difuzarea culturii de masă.
La capătul unei experiențe de studiu și de formare care se va dovedi deosebită, veți fi posesorii unui capital intelectual care vă va îngădui să alegeți suverani dacă veți continua studiile universitare la nivel de doctorat în practic oricare dintre științele sociale și umaniste, sau dacă veți prefera inserția profesională directă într-una dintre multele instituții care participă la crearea și diseminarea culturii de masă.
Îmbarcați-vă într-o călătorie spre marginile fără limite ale istoriei ideilor și culturii de masă, acolo „unde nimeni nu a mai ajuns vreodata”. Engage!
Cursuri:
- Cultura de masă. Teorii, concepte şi evoluţii istorice;
- Antropologie culturală;
- Studii vizuale. Film şi istorie;
- Istorie, memorie, mentalități. Concepte și istoriografie;
- Istoriografia istoriei ideilor;
- Teme medievale în cultura de masă contemporană;
- Teme si motive religioase in cultura de masa;
- Tehnici şi practici ale lecturii
- Muzee, cultură de masă și noile tehnologii în societatea contemporană;
- Idei şi mentalităţi economice.
- Cultura de masă şi comunicarea politică contemporană
- Ateliere practice: Mass media şi istoria; istorie orală.
Taraș Corina (masterandă în anul I la Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie, Universitatea din București)
„Bună! Mă numesc Corina Taraș și sunt studentă în anul I la Masterul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă. Am terminat Facultatea de Litere și cred că ceea ce m-a atras cel mai mult la acest master este diversitatea și modul în care răspunde provocărilor pe care mi le pun singură. Recomand acest master pentru studenții care caută continuu și care vor să se depășească, care își doresc să-și lărgească orizontul, pentru că, fără doar și poate există această lărgire de orizont. Lucrăm cu idei, lucrăm cu mentalități, lucrăm cu această cultură de masă în toate domeniile sau oricum în majoritatea domeniilor. Acest master nu poate să fie o pierdere, riscurile sunt minime și provocările pe măsură ”.
Vali Rupa (masterand în anul I la Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie, Universitatea din București)
„Bună! Vali Rupa sunt. Sunt student în anul I al programului de master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă. Sună foarte complicat, dar de fapt sună foarte frumos, chiar acesta a fost primul motiv pentru care am ales acest program de master. Inițial m-a aras denumirea Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, fiindcă poate să însemne absolut orice, iar după aceasta chiar am făcut un mic research despre master. Pe lângă faptul că are marele avantaj de a fi în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, recunoscută pe plan internațional, mai este și faptul că este foarte distractiv să înveți materiile de la programul acesta de master, pentru că, cel puțin din punctul meu de vedere, la cursuri abordăm aceleași subiecte pe care oricum le abordam cu prietenii mei la bere, ceea ce este extraordinar, este ceva absolut fantastic. În sensul că, dacă vrei să vorbești despre filmele lui Quentin Tarantino și despre violența din filmele lui și ce poate să exprime, poți să vorbești despre asta și să o cercetezi științific sau dacă vrei să te legi de chestii serioase, despre Revoluția pașoptistă și influența culturală a elitelor, poți să faci exact asta. Este un domeniu foarte, foarte vast și cred se aplică oricărui domeniu pe care vrei să îl studiezi.
Acest masterat este potrivit pentru absolut oricine, de exemplu, eu sunt absolvent al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, sunt militar. Nu are la prima vedere nici o legătură cu acest lucru, dar de fapt din pură pasiune sau chiar și din punct de vedere practic, este foarte potrivit acest master pentru absolut oricine. Dacă vrem să fim mai pragmatici, ca urmare a promovării examenului de disertație o să avem parte de specializări inclusiv în domeniul jurnalismului, muzeografiei și culturii. Specializările sunt multiple și instituțiile cu care acest master ține legătura sunt numeroase și pot să ofere o gamă largă de activități practice, pragamatice”.
Moise Diana (masterandă în anul II la Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie, Universitatea din București)
„Numele meu este Moise Diana și sunt studentă în anul II la programul de master Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă. Motivul pentru care am ales acest master este deschiderea culturală pe care o oferă, dar și pasiunea mea pentru domeniul vizualului și istoria contemporană. Eu studiez diverse elemente ce țin de vizual, cu precădere filmul în epoca contemporană. Acest program de master îmi oferă instrumentele necesare pentru a putea avansa pe calea cercetării mele, ceea ce îmi dă un sentiment de profundă satisfacție, cursurile fiind cu adevărat fascinante. În cadrul masterului sunt organizate evenimente culturale în care sunt implicați studenții, conferințe, dezbateri, seri de film, toate acestea fiind un mediu deosebit în care studenții pot fi creativi și liberi în exprimare. Vă recomand acest program de masterat, dacă doriți ceva inovativ și unic în peisajul universitar din București”.
Gorunescu Mircea-Adrian (masterand în anul II la Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie, Universitatea din București)
„Mă numesc Mircea Gorunescu și sunt student în anul II la Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă. Acest program de master are o deosebită însemnătate pentru mine, fiindcă aici visele și pasiunile mele au prins viață. În acești doi ani, la masteratul de Mentalități am întâlnit oameni aparte, profesori care cred cu tărie în visele studenților și investesc timp și energie împreună cu aceștia pentru a menține vie pasiunea și evoluția pe calea studiului. Deschiderea profesorilor pentru nou, cultivarea diferenței dintre oameni ca supremă dovadă a frumuseții diversității vieții, precum și prezența unei mentalități lipsite de rigiditate fac ca acest master să fie pentru fiecare tânăr un prilej de afirmare, de dezvoltare a propriei viziuni asupra viitorului. Recomand acest masterat, cu mare drag, tuturor celor care sunt veșnic curioși și dornici de a-și răspunde propriilor întrebări, precum și de a-și găsi noi întrebări care să le deschidă noi direcții de dezvoltare”.