Dezbatere-eveniment “Ce (mai) înseamnă astăzi banda desenată?”

În seria manifestărilor aniversare pentru cei 20 de ani de Istoria Artei la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, organizăm dezbaterea-eveniment “Ce (mai) înseamnă astăzi banda desenată?”. Doi dintre cei mai importanți artiști români contemporani creatori de bandă desenată,  Alexandru Ciubotariu și Octav Ungureanu vin să răspundă la întrebare într-o discuție cu profesorul Alin Ciupală, cercetător al fenomenului BD românesc.

Alexandru Ciubotariu, artist și curator, este creatorul cunoscutului personaj street-art Pisica Pătrată, autorul proiectului “Muzeul Benzii Desenate”, precum și editor al albumului “Istorii din ’89 în benzi desenate” (alături de Ioana Șchiopu și Octav Ungureanu, Muzeul Județean de Istorie Brașov). A ilustrat îndrăgite  povești și romane, între care “Greuceanu” (Petre Ispirescu, Editura Vellant), “Istoria lui Răzvan” (Horia Corcheș, editura Arthur), “Zgripțuroiul din dulap și alte fabulații” (Luminița Alexandru, editura Shelfie), “Cinci săptămâni în balon” (Jules Verne, editura Casa Radio), “Alice în Țara Minunilor” (Lewis Carroll, editura Casa Radio) etc.

Octav Ungureanu este creator de webcomics, animație, caricatură,  character design, fodatorul și redactorul revistei COMICS și unul dintre artiștii responsabili de crearea îndrăgitei publicații “Harap-Alb continuă”. Este implicat în promovarea culturii BD românești și în calitate de manager și curator al unor importante evenimente și proiecte, cel mai cunoscute fiind Bucuresti ComicsFest și KidsComicsFest.  În afara ilustrațiilor pentru numeroase romane, cărți pentru copii, boardgame-uri, i se datorează și manualul “Cum sa faci webcomics”.

Prof.univ.dr. Alin Ciupală este istoric și istoric de artă, cadru didactic în cadrul Facultății de Istorie a Universității din București. Între cărțile publicate se numără: “Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public şi privat” (Meridiane, 2003); Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial (Polirom, 2017), Lumea rurală românească acum o sută de ani (Editura Monitorul Oficial, 2019). Este implicat în cercetarea și promovarea culturii BD românești în cadrul unor proiecte dezvoltate de PostModernism Museum, Centru de Artă MORA, etc.