Școala de vară 2021

Deschidem înscrierile pentru Școala de vară de la
 Conacul Cantacuzino-Pașcanu, Ceplenița, Iași
(9 – 22 august 2021)
Institutul Național al Patrimoniului deschide seria programelor de formare estivală multidisciplinare, dedicate viitorilor specialiști în domeniu, cu Școala de vară de la Conacul Cantacuzino-Pașcanu, Ceplenița, județul Iași – ce are loc anul acesta în perioada 9-22 august. Termenul limită pentru înscrieri este 25 iulie 2021.

Această școală de vară, axată pe cercetarea ruinelor recente, se adresează studenților și tinerilor profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie și antropologie dar și pasionaților de cultură și patrimoniu interesați de subiect. 16 participanți vor putea lua parte la cele două ateliere principale – arheologie preventivă, respectiv conservare preventivă – și prezentările și activitățile conexe desfășurate alături de partenerii celei de-a două ediții a școlii de vară de la Ceplenița.
 „Continuăm activitățile pornite anul trecut, păstrând drept reper conacul în ruină de la Ceplenița, obiect de cercetare potențial reprezentativ pentru evoluția arhitecturii civile boierești din Moldova. Anul acesta ne propunem să avansăm atât în înțelegerea din perspectivă multi-disciplinară a ruinei, a istoriei sale și a potențialului său, cât și în eforturile de asigurare și conservare a materiei istorice” declară Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.
 Școala de vară propune două tipuri de ateliere specializate, dedicate cercetării arheologice, respectiv intervențiilor de conservare. Participanții fiecărui atelier vor putea, însă, accesa și perspectiva celuilalt grup specializat, grație formulei interdisciplinare și colaborative ce stă la baza activităților școlii de vară de la Ceplenița.Atelierul de arheologie preventivă propune investigații subterane și de parament în vederea înțelegerii fazei inițiale a conacului de secol al XVII-lea și identificarea modificărilor produse în timp reședinței Cantacuzino-Pașcanu. Cercetarea presupune săpătură efectivă cu mijloace mecanizate și manuale, desenarea profilelor de mână, familiarizarea cu metoda înregistrării fotogrammetrice, recoltarea, prelucrarea și interpretarea materialului arheologic.Lectori: Raluca Iosipescu, Mihaela Ciornei și Sergiu Iosipescu Atelierul de conservare preventivă presupune familiarizarea participanților cu noțiuni de conservare, de intervenție profilactică, cu analiza tehnicii și a materialelor originare, cu analiza factorilor de degradare. Se vor realiza asigurări cu mortar a zonelor expuse în urma sondajelor, secțiunilor și casetelor deschise în timpul cercetării arheologice. Participanții vor învăța să recunoască diferite forme de degradare ale elementelor de zidărie și ale finisajelor, care sunt factorii și mecanismele care le produc și cum se pot ele stopa. Printre metodele prezentate se vor număra și teste de mortare probând mai multe rețete cu proporții diferite agregat-liant, rostuiri, chituiri, asigurarea tencuielilor și măsurarea umidității zidurilor.Lector: Ana Irina Chiricuță
 „Revenim la Ceplenița după o ediție 2020 care a generat un interes viu atât pentru istoria, cât și pentru prezentul și potențialul conacului-ruină din perspectiva comunității locale și a celei profesionale. Ne bucurăm să avem printre parteneri o tânără organizație creată chiar în urma ediției de anul trecut.  Asociația ACOLO va completa programul Școlii de vară în 2021 cu prezentări și ateliere centrate pe bune practici de revitalizare a siturilor în ruină și cooperare cu comunitățile locale” a adăugat Lucia Leca, coordonatoarea Școlii de Vară de la Ceplenița.
 Termen limită:  Înscrierile se fac până la data de 25 iulie 2021 (inclusiv), în limita locurilor disponibile (16 locuri).


Cheltuieli și condiții de participare: Nu există taxă de participare la școala de vară. Organizatorii asigură cazarea, mesele (mic dejun, prânz și cină, cu excepția celor din weekend), echipamentele de studiu, de lucru și de protecție. Înscrierea se poate face numai la un singur atelier și participarea cuprinde toată perioada de două săptămâni. Costurile deplasării la și de la Ceplenița vor fi suportate de participanți.Desfășurarea Școlii de vară va ține cont de toate condițiile impuse de autorități pentru adunările culturale publice. Vom organiza o sesiune de instruire privind sănătatea și securitatea în muncă și modul de desfășurare a activităților în condiții de siguranță privind COVID-19. Pentru participare este obligatorie transmiterea adeverinței de vaccinare (care se poate descărca de la https://adulti.renv.ro) sau test RT-PCR COVID-19 negativ,  realizat cu cel mult 3 zile înainte de începerea școlii de vară. Acestea se pot transmite pe email după selecție și confirmarea participării.
  Tutori și invitați ai Școlii de vară de la Ceplenița, ediția 2021


 
Mai multe detalii despre ateliere, lectori, program și înscriere, sunt disponibile aici.

Pentru întrebări suplimentare și nelămuriri, răspundem (în cel mai scurt timp posibil) la adresa de e-mail scoaladevara@patrimoniu.ro.

Școala de vară de la Ceplenița este organizată de Institutul Național al Patrimoniului și  Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Comunei Ceplenița, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino” din Iași și Asociația ACOLO.
 Imagini de la ediția din 2020 a Școlii de vară de la Ceplenița, jud. Iași
Institutul Național al Patrimoniului este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. Asigură activitățile de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural, gestionează inventare oficiale, baze de date și depozite digitale. Elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice, atestă specialiștii și experții în domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Europeana.eu, elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, acordă Marca Patrimoniului European.