Centrul de Studii Turce – FIUB organizează in zilele de 18 si 19 iunie la Bucuresti si Constanta un eveniment dedicat memoriei și moștenirii istoriografice a istoricului Kemal Karpat, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Știinte Politice – Universitatea Ovidius Constanta, Agenția Turcă de Colaborare și Cooperare TIKA și Ambasada Republicii Turcia la București .
Născut în România, lângă Babadag, reputatul istoric a profesat în Statele Unite și în Turcia, păstrându-și în permanența sufletul de dobrogean. La patru luni de la dispariția sa, conferința „De la Imperiul Otoman la Republica Turcia: diplomație, ideologie, societate. In memoriam Kemal Karpat” va fi un moment de dezbatere a moștenirii istoriografice lăsate de istoric. Conferința se va desfășura la București și Constanța și va include o zi pe un traseu al memoriei Constanța-Babadag-Tulcea.
Programul conferintei este atasat.
Kemal Karpat (1923-2019) și-a făcut studiile de licență la Facultatea de Drept a Universității din Istanbul (a absolvit în 1947), a urmat programul de master la Științe Politice la Universitatea din Washington, și studiile de doctorat la Științe Politice și Sociale la (programul de doctorat fiind finalizat în 1957).
Pentru o scurtă perioadă a fost numit în Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite. A preferat totuși viața academică, domeniu căruia i s-a dedicat tot restul vieții. A lucrat ca lector într-o serie de instituţii de învăţământ, inclusiv la Montana State University, New York University, Princeton University, Universitatea Bilkent din Ankara, O.D.T.U., Universitatea din Ankara, Harvard University, John Hopkins University, Columbia University şi École des Hautes Études en Sciences Sociales.
Kemal Karpat a fost director al Departamentului Studii asupra Orientului Mijlociu de la Wisconsin University, fondator al Societăţii de Studii Central-Asiatice şi coordonator al Programului de Studii Central-Asiatice din cadrul aceleiaşi universităţi.
Meritele sale au fost recunoscute și de mediul academic românesc. Acesta este Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța (1998) și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2015).
În ceea ce privește domeniul său de cercetare, poate nu întâmplător, lucrările sale au contribuit la o mai bună cunoaștere a propriului trecut și a locurilor în care a trăit. Urmaș al unor emigranți și mai târziu, și el un soi de emigrant, Kemal Karpat a fost prin lucrarea Ottoman Population, 1830-1914: Demographic and Social Characteristics, (Madison: University of Wisconsin Press, 1985), un deschizător de drumuri în privința înțelegerii importanței emigrărilor spre Imperiul Otoman și consecințelor acestui fenomen în transformarea Turciei și a Balcanilor. Tot în privința Balcanilor și a moștenirii otomane, în cartea Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (Moştenirea otomană în Balcani şi naționalismul, Ankara: Imge, 2004) a arătat cum statele naționale din Balcani, în procesul lor de construcție și de obținere a independenței, au dezvoltat un discurs antiotoman. A fost preocupat de înțelegerea societății turce, a rolului religiei în politica turcă, a locului acesteia în societatea turcă și a felului în care a evoluat înțelegerea acesteia. Studii precum Studies on Ottoman Social and Political History (Leiden: Brill, 2002), Studies on Turkish Politics and Society (Leiden: Brill, 2004), The Politicization of Islam: Identity, State, Belief and Congregation in the Ottoman Empire in the Last Period (Istanbul: Istanbul Bilgi University, 2004) sunt obligatorii pentru orice cercetător al istoriei Turciei.
Kemal Karpat a fost preocupat și de istoria tărâmului natal. A scris despre fondarea orașului Medgidia, de care a rămas legat din anii în care a fost elev al Seminarului Musulman din oraș, căruia i-a dedicat și un studiu.
„Râul care străpunge muntele” este titlul unei cărți de dialoguri cu Kemal Karpat (Kemal H. Karpat, Dağı delen ırmak, Söyleşi: Emin Tanrıyar, Timaş, 2010), o metaforă care sintetizează viața acestuia. Kemal H. Karpat omul a murit, dar opera sa rămâne pentru a străpunge barierele, a destupa mințile, a găsi căi spre libertate.
(Metin Omer, In memoriam, Kemal Karpat „Râul care străpunge muntele”, 21 februarie 2019)