Makoto Shinkai - singuratate, iubire si comunicare in cultura japoneza

18.04.2018 21:09

Afis oficial Makoto Shinkai-1.jpgMasteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, Facultatea de Istorie a Universității din București și Asociația Culturală Raiden Dojo București au plăcerea de a vă invita miercuri,  25 aprilie 2018, ora 17:00, la o seară de primavară și animatie japoneză. Dr. Alice Teodorescu va susține prezentarea Makoto Shinkai - singurătate, iubire și comunicare în cultura japoneză, urmată de o dezbatere în jurul  temelor comunicării și iubirii în animația japoneză.  Dezbaterea va fi moderată de Prof. Dr. Mirela-Luminița Murgescu (Universitatea din București, Facultatea de Istorie).  

Atunci când discutăm despre regizorul Makoto Shinkai, spunem imagini vii, culori puternice, ploaie, sakura, dar mai ales explorarea sinelui prin fiecare zbor al petalelor de cireș japonez, sondarea fără menajamente a trecutului traumatic japonez prin metafore ale singurătății și incapacității de a comunica, trăirile adolescenței, prima dragoste și nevoia de a-ți găsi propria voce. Makoto Shinkai devine, pentru lumea de astăzi, un regizor și maestru al animației, reprezentând tocmai „contradicțiile” contemporane existente în cultura japoneză, iar acest eveniment, ce pornește de la una dintre lucrările sale celebre - Kotonoha no niwa / Garden of Words (2013) - va încerca să exploreze subtilitățile, reprezentările culturale și temele mari, pe care Shinkai le atacă (singurătate, iubire, comunicare). Ce înseamnă, de fapt, aceste teme în contextul lumii japoneze în intersecție cu lumea globalizată a “popular culture”? Unde ne întâlnim și unde ne diferențiem în această ”goană” a descoperirii de sine, a refuzului maturizării, a nevoii de Celălalt,  etc. ? Rămâne să vedem cum ne răspunde, pe de o parte, chiar Makoto Shinkai, și, pe de altă parte, cum putem răspunde noi.

Alice Teodorescu este Doctor în Științele Comunicării, absolvind în cadrul Școlii Doctorale în Științele Comunicării, la Universitatea din București summa cum laude cu teza ”Identitatea de fan anime în spațiul cultural românesc. (Japanmania între local și global)” (2017). Interesele sale de cercetare înglobează popular culture, cu accent pe cea japoneză, fandom, culturi ale tinerilor și globalizare.

A absolvit Facultatea de Litere, secția Comunicare și relații publice, cu lucrarea de licență ”Paradigme mitice în popular culture: J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis – o abordare comparată” (2009) și teza de masterat ”Animația japoneză între local și global: comediile romantice pentru fete și receptarea lor în România” (2013). A studiat timp de un an la Universitatea din Amsterdam, în cadrul Materatului de cercetare în Studii Media (2011-2012) și a participat la o serie importantă de manifestări dedicate culturii japoneze și fenomenelor culturii contemporane.

Evenimentul va avea loc miercuri, 25 aprilie, ora 17.00, in Amfiteatrul “Nicolae Iorga”, et.I, Facultatea de Istorie, Bd. Elisabeta 4-12 .

 

 

* Evenimentul face parte din seria de conferințe „Istorie, cultură și spiritualitate în perspectivă comparată'', organizate împreună cu Raiden Dojo București.

Vă așteptăm cu drag.