Invitatie conferinta 'Traditional si modern. Universul animatiei Ghibli si valorile familiei in Japonia contemporana'

03.10.2018 21:50

Traditional si modern- conferinta - dr. Maria Grajdian- FIUB- 05.10.2018.jpgFacultatea de Istorie a Universității din București, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă și Biblioteca Centrală Universitară „Carol Iˮ au deosebita plăcere de a vă invita la workshop-ul academic cu tema „Traditional si modern. Universul animatiei Ghibli si valorile familiei in Japonia contemporana” susținut de către Dr. Maria Grajdian, Profesor Asociat al Universității din Hiroshima, School of Global Humanities and Social Sciences.

Doamna Dr. Maria Grajdian este o reputată specialistă în Popular Culture, cu studii în cultura și civilizația japoneză și o foarte bună cunoscătoare a fenomenelor culturale, cu predilecție a anime-urilor, fiind autoarea unor lucrări dedicate animației japoneze (Takahata Isao, Frankfurt am Main: Peter Lang Press, 2010; Flüssige Identität: Die postmoderne Liebe, die Takarazuka Revue und die Suche nach einer neuen Aufklärung, Bucharest: National Music University Press, 2009; Das japanische Anime: Versuch einer wissenschaftlichen Annäherung, Sibiu/Hermannstadt, Lucian-Blaga- University Press, 2008; Die Takarazuka Revue oder die Überwindung der Tradition, Wilhelmshaven: Florian Noetzel Press, 2005). De asemenea, doamna Grajdian a participat la un număr impresionant de conferințe și seminarii internaționale.

Conferința va fi moderată de către Prof. Dr. Mirela-Luminița Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București.

Evenimentul va avea loc în data de Vineri, 5 octombrie 2018, orele 17:00 – 19:30, în Bd. Regina Elisabeta, 4-12, Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Etajul II, Sala de Lectură Periodice.

 

*Notă: Evenimentul se va desfășura într-un cadru restrâns, în limita a 50 de locuri. Pentru o mai bună gestionare a locurilor în sală, avem rugămintea să selectați opțiunea „Participˮ doar în cazul în care participarea dumneavoastră la eveniment este una sigură.

 

 

În 1956, filosoful și socio-psihologul american de origina germană Erich Fromm scria în The Art of Loving că „fără familie, uităm arta de a iubi”. În 2018, în Contemporary Japanese Sociology, reputatul sociolog japonez Masahiro Yamada enunța că „familia este unitatea socio-economică de reproducere”. Între aceste două extreme, o multitudine de ideologii, mode și tendințe se desfășoară, vizând extinderea, redefinirea, recalcularea parametrilor de baza a ceea ce atât Max Weber cât și Emile Durkheim, părinții sociologiei ca disciplină și știință, vedeau drept celula fundamentală a societății. Plecând de la aceste premise teoretice de sorginte vestica, ne propunem ca în prezentul atelier academic să analizăm, prin expunere directă și prin dialog, diferitele aspecte ale conceptului de familie așa cum este prezentat și reprezentat în opere de animație selectate ale Studioului Ghibli. În centrul atenției figurează patru filme de anime – Vecinul meu Totoro (1988, regizor: Miyazaki Hayao) și Mormîntul licuricilor (1988, regizor: Takahata Isao), pe de o parte, și Vecinii mei, familia Yamada (1999, regizor: Takahata Isao) și Dispariția bruscă a lui Sen și Chihiro (cunoscută si ca Spirited Away, 2001, regizor: Miyazaki Hayao), pe de altă parte. Pe lângă dispariția treptată a familiei de tip atomic și înlocuirea acesteia cu un tip ambivalent de prietenie, combinarea tradițiilor vizuale vestice și japoneze într-un efort creator unic menit să confere credibilitate personajelor japoneze poziționate în contextual Japoniei contemporane, creează un univers dinamic și colorat, în care vizionarismul celor doi regizori apare nefiltrat de procuparea succesului la public.