Conferinta Nationala - Crizele Anului1956

14.09.2016 22:56

Anul 1956 a adus o serie de evenimente pe scena internațională, care au determinat transformări la nivel național, dar mai ales internațional. Anul a debutat cu lucrările Congresului al XX-lea al PCUS, moment prielnic pentru Nikita Hrușciov de a-și lansa atacul ideologic la adresa moștenirii staliniste, care a uimit lumea comunistă și care a determinat mișcări de repoziționare a liderilor din țările din centrul și estul Europei. Anul a început cu problemele apărute în Polonia, legate de nemulțumirile populației față de conducerea autoritară comunistă și au luat o amploare mult mai mare în luna octombrie în Ungaria, unde, doar intervenția brutală a armatei sovietice, a făcut ca mișcarea anticomunistă să poată fi înăbușită. Totodată, la nivel mondial putem observa ultima încercare a Franței și Marii Britanii de a controla fosta regiune colonială aflată în Orientul Apropiat. Astfel, deznodământul celor trei mari crize (Poloneză, Maghiară și a Suezului) a determinat conturarea politicii marilor puteri, SUA și URSS, pentru următorii ani în contextul Războiului Rece. Scopul conferinței este de a oferi o privire asupra consecințelor crizelor anului 1956, în contextul Războiului Rece, dar și al implicațiilor asupra României.

Conferința este organizată de către Facultatea de Istorie, din cadrul Universității din București, împreună cu CNSAS (Consiliul Național pentru Studiere a Arhivelor Securității)

Principalele teme pentru care așteptăm contribuțiile dumneavoastră:

  • Crizele anului 1956 în contextul Războiului Rece;
  • Atitudinea României față de crizele din Polonia și Ungaria;
  • Implicarea României în Revoluția maghiară;
  • Receptarea Revoluției maghiare în spațiul românesc și consecințe asupra societății.

Orice lucrare care abordează o temă apropiată este binevenită. Prezentările bazate pe o abordare comparativă sunt încurajate.

Înscrierea la conferință se realizează completând formularul atașat și prin trimiterea unui scurt CV (nu mai mult de o pagină) la adresa de email istorie1956@gmail.com. Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 03 octombrie 2016.

Atașat găsiți call-ul si programul conferinței: